Włochy – nieziemskie widoki, mili mieszkańcy i festiwal smaków na talerzu

wakacje

Włochy cenione są z wielu powodów. Oferują one wszystko, co można sobie wymarzyć – ciepłe morze, wysokie góry oraz różnorodność zabytków. Włoska kuchnia jest jedną z najbardziej cenionych na świecie i zaspokoi podniebienie każdego smakosza. Do tego dochodzi gościnność mieszkańców tego śródziemnomorskiego kraju. Dlaczego warto odwiedzić Włochy? Podpowiadamy.

Który region Włoch jest najpiękniejszy?

Ciężko odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ każdy z nich ma do zaoferowania nieco co innego. Na uwagę zasługuje z pewnością Sycylia. Na wyspie tej zobaczyć można wiele ciekawych miejsc. Warto odwiedzić Syrakuzy, które uznawane są za architektoniczną perłę. Dla osób lubiących aktywny wypoczynek dobrym wyborem będzie wspinaczka na czynny wulkan Etna.

Powróćmy na chwilę na stały ląd. Jednym z najbardziej cenionych włoskich regionów jest bez wątpienia Toskania. Region ten jest gratką dla miłośników architektury. Zobaczyć tam można katedrę we Florencji lub Krzywą Wieżę w Pizie. Toskania słynie również z ciągnących się kilometrami winnic. W ten oraz inne regiony Włoch dotrzeć można korzystając ze strony https://www.traveligo.pl/.

Unikalna mentalność Włochów

Jadąc na wakacje do Włoch nie sposób nie zauważyć specyficznej lokalnej mentalności. Mieszkańcom tego kraju przyświeca idea „dolce vita”. Jest to typowy dla Włochów styl życia, który opiera się na uśmiechu, radości i optymizmie. Naród ten dużą rolę przywiązuje do cieszenia się chwilą. Charakteryzuje go również duża otwartość na innych.

To, co wyróżnia Włochów na tle innych narodów to wysoki stopień ekspresji. Jest to naród niezwykle ekstrawertyczny, który dużą wagę przywiązuje do wyrażania emocji. Któż nigdy nie widział silnie gestykulującego podczas rozmowy Włocha? Ich otwartość pozwala również i nam bardziej się otworzyć na innych ludzi.

Zobacz także: https://asdm.pl/wakacje-all-inclusive-jakie-sa-ich-rodzaje

Co warto zjeść we Włoszech?

Wakacje we Włoszech to również lokalna kuchnia. Jednym z jej elementów jest panuozzo. Jest to rodzaj podawanej na ciepło kanapki. Składa się ona z wypiekanej w piecu bułki, sera mozzarella, warzyw, a także różnych rodzajów wędlin. Czasem dodatek stanowią również sosy. Potrawa ta pochodzi z regionu Kampania, jednak skosztować jej można w całych Włoszech.

Inną wartą spróbowania włoską przekąską jest bruschetta. Jest to rodzaj grzanki z pieczywa z solą natartego czosnkiem i oliwą. Dodatkiem do niej jest na ogół mieszanka świeżo pokrojonych pomidorów i bazylia. Podawana jest na ogół jako przystawka. Ten rodzaj przekąski był wykorzystywany był już prawdopodobnie w starożytnym Rzymie.

1 Comment

Dodaj komentarz